Æglyser til høns inkl. batteri
Grunden til at man lyser sine æg, er at man ved at kigge ind i ægget, kan bedømme om der er et foster, samt hvordan det har det.
Sådan lyser du æggene:
- Det er vigtigt at du, før du lukker op til æggene, har de ting klar du skal bruge, bl.a. æglyseren og handsker.
- Når du lyser æggene er det bedst at gøre når det er mørkt eller i et mørkt rum.
- Når du skal lyse æggene, tager du (med handsker på) et æg op af rugemaskinen, eller løfter hønemor af æggene, og tager et op.
- Ægget holdes mod lygten i den spidse ende af ægget. Vær forsigtig med ægget, da det ikke kan tåle selv små stød. Drej ægget forsigtigt rundt om sig selv på lygten, stadig med spidsen ned. Er der liv, så skriv f.eks. et V på med blyant.
Hvornår skal æggene lyses?
1. gang (5. – 7. dagen)
Her kigges efter liv. Æg der er ubefrugtede og æg med døde fostre tages ud.
2. gang (14. dagen)
Denne her gang er mere frivillig. Du skal overveje om dine kyllinger vil have godt af, at du åbner ned til dem. Hvis ja, så kigges der efter om nogle af de befrugtede æg skulle være døde, og evt. efter om dem man var i tvivl om ved sidste lysning, er blevet mere tydelige. Æg uden liv tages ud.
3. gang (18. dagen)
Denne gang er lige inden du lægger æggene til klækning. Her tjekkes igen efter om fostrene ser levende ud. Æg med døde fostre tages væk. Resten af æggene lægges til klækning.
Andet til dit fjerkræ
EwersLandbutik har alt, lige fra vores eget kvalitetsfoder, der bliver produceret på vores fabrik i Åbenrå i Sønderjylland, til redekasser, hønseringe og middel mod blodmider.
Find det hele her: EwersLandbutik / fjerkræ