Hamlet Læggekartofler

kr. 30,00kr. 135,00

1,5 kg eller 10 kg

  • Tidlig sort
  • God Havesort
  • Danmarks mest smagfulde sort
  • Fastkogende

Der kan være 14 dages leveringstid.

Varenummer: 7039602 Kategorier: ,

Hamlet Læggekartofler

En meget velsmagende, dansk sort. Sorten giver mange gule knolde og er velegnet til at vaske. Hamlet kan lagres frem til vinter. Meget kort forspiringsperiode.
Hamlet læggekartofler – en tidlig sort med højt udbytte. Danmarks mest smagfulde sort

Hamlet kartofler er en fast og lækker kartoffel med lyst, gult kød. Kartoflen er kogefast og her en fin og lækker, mild smag. Den egner sig derfor godt til mange forskellige retter i både det varme og kolde køkken. Hamlet er en dansk kartoffelsort af den tidlige variant, og den kan anvendes langt hen på sæsonen. Den er både brok- og nematoderesistent, og så giver den et højt udbytte.

Sorten har gule knolde, som er velegnet til at vaske eller skrælle. Kartoflen er fastkogende.

Sådan dyrker du kartofler:

Hvilken jord er bedst at dyrke kartofler i?

Når man dyrker kartofler, så er det en god ide at skifte jorden ud eller skifte stedet, man planter sine kartofler, hvert år. I kartoffelverdenen kalder man det for “sædskifte”.
En tommelfingerregel siger, at der bør gå fire år inden man igen dyrker kartofler det samme sted. Det betyder at kun en fjerdedel af køkkenhaven kan være med kartofler. Hvis du planter kartofler det samme sted oftere, så er der større risiko for kartoffelsygdomme, og at kartoflerne får en dårligere kvalitet.
Jorden, du planter kartoflerne i, skal være løs. Det vil sige, at der skal graves og/eller fræses i jorden, så kartoffelknoldene kan få plads til at udvikle sig.
Kartofler kan stort set dyrkes på alle jordtyper. Nogle jordtyper skal dog tilføjes flere næringsstoffer end andre.

Det er vigtigt at fjerne ukrudt ved kartoflerne

Du skal bekæmpe ukrudtet rundt om dine kartofler løbende. Ellers vil ukrudtet udkonkurrere kartoffelplanterne. Det er især vigtigt i starten af kartoffelplanternes vækst.
Hver 7.-10. dag hypper du yderligere 2-3 cm jord ovenpå kammene så ukrudtet dækkes.
Det kan være nødvendigt at rive kammene og lade dem tørre for at kontrollere ukrudtet, inden der lægges jord på igen. Pas på ikke at ødelægge spirer og rødder på kartoffelplanterne. Alternativet kan være at hyppe en større mængder jord efter kartoffellægningen og sprøjte kartoflerne med et godkendt ukrudtsmiddel.

Hvor meget skal kartoflerne vandes?

Kartoffelplanter har et dårligt rodnet, og derfor må de ikke mangle vand. En udtørring af jorden kan give flere skurvede knolde, så sørg for at holde jorden ved kartoffelplanterne fugtig.

Hvilke sygdomme skal du være opmærksom på i kartoflerne?

Den altoverskyggende sygdom i kartoffeldyrkning er kartoffelskimmel, som er en svamp. Den får toppen til at visne, og kartoffelplanten vil dø. Kartoffelskimmel har optimale betingelser i fugtigt og varmt vejr.
Kartoffelskimmel angriber sjældent tidligere end i starten af juli. Derfor vil sygdommen oftest ikke ramme de tidlige sorter. De lidt senere sorter er mere udsatte for kartoffelskimmel, og derfor kan det være nødvendigt med forebyggende behandling, inden kartoffelplanterne bliver angrebet.

Hvornår kan de tidlige spisesorter som Hamlet graves op?

Så snart kartoffelknoldene opnår en passende størrelse, er de tidligste sorter klar til opgravning.
Forsøg først forsigtigt at tage en enkelt kartoffel ud af kammen for at vurdere størrelsen. Husk at spise de tidligste sorter først, da de kan blive melede og kedelige senere på sommeren.

Rul til toppen